Hoe stelt epcman.be een EPC op?

 

 

 

Om het EPC op te kunnen maken, is een grondige doorlichting van de woning nodig door epcman.be.
Dit gebeurt door volgende stappen te doorlopen: 

 

·         Stap 1: algemene gegevens verzamelen

De basis voor een grondige doorlichting is het verzamelen van algemene gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld de bouwplannen, energiefacturen, betalingsbewijzen van verbouwingen, het bouwjaar, enz. Door de bouwplannen te bestuderen, kunnen we al de diktes van de wanden afleiden of de gebruikte materialen terugvinden. Die hebben hun invloed op de energieprestatiecoëfficiënt. Informatie over de isolatie vinden we dan weer op de factuur en verifiëren we ter plaatse.

 

·         Stap 2: verkenning van het pand

Vervolgens gaan we over tot de verkenning van het pand. We gaan na of er bepaalde visuele gebreken zijn, bijvoorbeeld aan de wanden, het buitenschrijnwerk of het dak, die een invloed kunnen hebben op energieverliezen. Tijdens deze rondgang wordt ook het beschermd volume bepaald. Dit is het verwarmde volume van de woning.

 

·         Stap 3: de gebouwschil in kaart brengen

Wanneer het beschermd volume is bepaald, wordt dit nauwkeurig opgemeten. Tegelijkertijd kijken we de precieze samenstelling van de muren, het dak en de vloeren na. Er wordt immers niet altijd gebouwd zoals op het plan staat voorgeschreven. Op basis van onze meetgegevens bepalen we de oppervlakten van alle wand-, vloer- en daktypes.
We letten verder ook op de oriëntatie van elke wand, die moet immers worden ingegeven in het softwarepakket. Het buitenschrijnwerk analyseren we apart. Het wordt gekoppeld aan de overeenkomstige wanddelen.

 

·         Stap 4: de verwarming

Na de bouwschil komt de verwarming aan bod. Hierbij kijken we na hoeveel ‘energiesectoren’ zich in het huis bevinden. Dit is een zone die door één warmtebron wordt verwarmd. Dat kan een kachel zijn, een centrale verwarming of een andere verwarmingsbron. Voor iedere sector kijken we naar de energieproductie (welke energiebron? Welk keteltype? De fabricagedatum?), de warmtedistributie (hoe lang zijn leidingen? Zijn ze geïsoleerd of niet?) en hoe wordt de warmte afgegeven (type verwarmingselementen en eventuele aantallen). Verder wordt gekeken naar de aanwezigheid van een regelsysteem, zoals een kamerthermostaat en/of manuele radiatorkranen.

 

·         Stap 5: het sanitair warmwater

Ook hier gaan we bepalen of er 1 algemeen systeem voor de opwarming van het sanitair warm water aanwezig is, of dat er meerdere aparte systemen zijn. Van elk systeem wordt de energiebron, de aanwezigheid van voorraadvat en de eventuele isolatie van de leidingen bepaald.

 

·         Stap 6: Opmaken computerplan


Na het verzamelen van al deze info wordt op kantoor alles in het dossier bewaard.  Tevens tekent epcman.be het volledige huis digitaal na op de computer. Dit zorgt voor een exacte weergave van de woning. Zo wordt het klein kunstje om alles in de volgende stap in te brengen in de software van het vlaams energieagentschap.

·         

·         Stap 7: Info ingeven in het softwarepakket

Wanneer dit gebeurd is, genereert het programma energielabels van A+, of zeer goed tot E, zeer slecht. Op basis van het toegekende label worden energiebesparende maatregelen voorgesteld, zoals het aanbrengen van een extra isolatielaag bij wanden of daken, het vervangen van enkel glas door dubbele beglazing, het vervangen van de ketel door een condenserende gaswandketel, het isoleren van de distributieleidingen isoleren, enz.

 

·         Stap 8: Afdrukken energieprestatiecertificaat

epcman.be gaat na de berekening het certificaat ontvangen van het VEA en stuurt dit op naar U thuis.

·        

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

epcman.be - info@epcman.be - 0479/21.79.71

 

 

 

 

 

 

Hotlinks

Waterkeuring »
U hebt een keuring nodig voor u sanitaire installatie?

 

Elektriciteitskeuring »
U hebt een keuring nodig voor u elektrische installatie?

 

Plaatsbeschrijving»
U hebt een professionele plaatsbeschrijving nodig?

 

Groene energie»
U wenst meer info over hernieuwbare energie?

Energie Prestatie Certificaat